Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до

...
Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до
Коментари Харесай

Вече приемат документите за 300 лв. помощ от държавата за ученици

Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до четвърти клас в това число. От Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) направиха промени в изискванията – до момента такава помощ от 300 лв. получаваха единствено фамилиите на възпитаници, записани в първи и в осми клас. От тази година право на тази помощ ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, без значение дали учебното заведение е държавно, общинско или частно, в случай че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията, прецизират от АСП.

 

Помощта се дава без значение от размера на приходите на:

- родители и осиновители;

- приемни семейства/семейства на близки и родственици, за децата, настанени по реда на член 26 от Закона за протекция на детето;

- настойник/попечител, който отглежда детето.

Документи се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес на правоимащите лица след записване на детето в съответния клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година. Изключение се прави в случаите, в които заради здравословни аргументи, открити с протокол на ЛКК, детето не може да стартира учебно заведение, само че за не повече от 6 месеца от започване на съответната образователна година.

Към попълненото заявление се ползват следните документи /ако Държавно стопанско предприятие не може да получи информация по длъжностен път/:

- копие от уверение за назначение на аставник или попечител;

- уверение от образователното заведение, че детето (децата) е записано в съответния клас - когато заявката е подадено преди 15.09.2023 година

Заявление-декларация за разпределяне на помощта можете да подадете в Държавно стопанско предприятие, както следва:

- персонално, като носите своята персонална карта (за справка);

- посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща;

- по електронен път с дипломиран електронен подпис;

- по електронен път посредством електронна административна услуга според Закона за електронното ръководство.

Заявления-декларации за разпределяне на еднократните помощи са оповестени в раздел „ Социално подкрепяне “, подраздел „ Семейни помощи “, Рубрика „ Документи “ на адрес:

 

https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/ - Приложение № 11 – заявление-декларация за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас по реда на член 10а от ЗСПД, и Приложение № 12 - заявление-декларация за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в осми клас по реда на член 10б от ЗСПД.

Помощта предстои на връщане, в случай че:

- детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;

- ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай надлежно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;

- ученикът в границите на един месец от образователната година е позволил отсъствия от 5 образователни часа без уважителни аргументи.

За образователната 2023/2024 година размерът на помощта ще бъде 300 лева Сумата се изплаща на два пъти, като половината от размера може да бъде получена след влизане в действие на заповедта за разпределяне, а остатъкът - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение. За приемането на втората част от помощта не е належащо наново подаване на документи.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР